Safiiri – kaunis ja kestävä jalokivi
Safiirin nimi tulee heprealaisesta sanasta sappir, joka tarkoittaa sinistä. Muinaisessa Persiassa uskottiin taivaankannen olevan yksi suuri safiiri. Entisaikoina kaikkia sinisiä kiviä nimitettiin safiireiksi, ja vasta 1800-luvun alussa safiiri luokiteltiin korundiryhmään kuuluvaksi. Korundeja ovat safiirit ja rubiinit ja niillä on sama kemiallinen kaava, Al2O3. Safiiria pidetään rehellisyyden, puhtauden ja uskollisuuden symbolina.
-
Yleistä
Safiiri on timantin jälkeen kestävin jalokivi ja se taittaa kauniisti valoakorkean valon taitekertoimen takia. Siksi tämä upea jalokivisoveltuu hyvin käytettäväksi sekä arki- että juhlakoruissa. Safiirit ovat timantin jälkeen suosituimpia arvokoruissa käytettäviä jalokiviä. Kuuluisin safiirikoru on prinsessa Dianalle tehty kihlasormus, jonka Prinssi Charles hänelle antoi vuonna 1981. Sormuksessa säihkyy soikea 12 ct safiiri timanttien ympäröimänä ja se on nyt Kate Middletonin kihlasormuksena. Väri on ”royal blue”.
-
Safiirin eri värit
Safiiri ei ole aina vain sininen, vaan niitä on saatavilla lähes kaikissa sateenkaaren väreissä. Väri voi olla sininen, vihreä, keltainen, väritön tai monivärinen. Tunnetuin väri on sininen, jonka aiheuttavat pienet pitoisuudet rautaa ja titaania, violetin aiheuttaa vanadiini. Keltainen ja vihreä johtuvat raudasta ja punainen kromista.
Määrätyn sävyisiä pinkinoransseja safiireita kutsutaan padparadschoiksi. Ne ovat harvinaisia, arvokkaita ja haluttuja jalokiviä maailmalla. Vaaleanpunaiset safiirit ovat myös kysyttyjä ja arvokkaita kiviä. Arvostetuimpia sinisiä ovat sametinsininen kashmir ja royal blue.
Safiirin väriä voidaan korostaa korussa yhdistämällä niiden vierelle värittömiä timantteja. Värillinen safiiri sopii myös upeasti helmien kanssa ja väriyhdistelmillä voi leikitellä. Vihreän safiirin voi yhdistää vaikkapa samansävyiseen tummaan Tahitin helmeen tai vastaväriin, purppuraan. Persoonallisen upea koru syntyy yhdistämällä sopivia eri sävyisiä safiireja samassa korussa.
-
Arvo ja luokittelu
Safiirin arvo määritetään lähes samalla tavoin kuin timantinkin. Väri, puhtaus, hionta ja karaattipaino määrittävät kiven arvon, mutta tärkein ominaisuus on väri, kun timantilla se usein on värittömyys. Puhtaampi kivi on arvokkaampi, elleivät sulkeumat muodosta tähtimäistä kuviota, mikä taas kasvattaa safiirin arvoa. Tähti muodostuu oikeissa suunnissa olevista rutiilineulasista, jotka voivat aikaansaada 4-, 6- tai jopa harvinaisen 12-sakaraisen tähden. Tähti näkyy pyöröhiontaisessa safiirissa valon osuessa rutiilineulasiin.
Safiirin väriä usein parannellaan kuumentamalla, säteilytyksellä ja diffuusiovärjäyksellä. Käsittelyllä pyritään saamaan kaupallisempi väri, mutta usein samalla häviää osa kiven raikkautta ja valoisuutta. Arviolta 90 % markkinoilla olevista kivistä on käsitelty. Käsittely pitäisi aina ilmoittaa jalokiveä myytäessä, koska käsittelemättömänä sama väri olisi arvokkaampi.
-
Gemmologin näkökulmasta
Gemmologille riittää tutkittavaa, kun safiireja käsitellään ja valmistetaan synteettisesti. Tärkeimpiä ominaisuuksia käsittelemättömän safiirin tunnistuksessa ovat sulkeumat ja värin jakautuminen kivessä. Täysin puhtaat safiirit tuovat haastetta tutkintatyöhön.
-
Omat suosikit
Suosikkejani ovat Ceylonin käsittelemättömät heleän valoisat ja taidokkaasti hiotut safiirit pastellin eri sävyissä. Näissä kivissä on usein monia värejä yhdessä kivessä. Värien muuttumista voi ihailla käänneltäessä kiveä. Yhdessä kivessä voi olla kolmea väriä yhtä aikaa ja lisäksi väri muuttuu toiseksi eri valaistuksissa. Näitä safiireja luullaan usein timanteiksi, koska ne ovat niin valovoimaisia.
-
Löytöpaikat maailmalla
Hienoja safiireita löytyy mm. Kashmirista, Burmasta, Thaimaasta, Sri Lankasta, Montanasta ja Australiasta. Suomestakin löytyy korundeja, mutta ei jalokivilaatua.
Lähteet: Gia, Gem-A, wikipedia